Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je pletenina

Co je pletenina

Pletenina je plošný textilní útvar vzniklý provázáním jedné nebo více nití. Strukturou pletenin je způsobena značná roztažnost výrobků (až 100 %), dobrá prodyšnost, nemačkavost. Pleteniny vznikají vzájemným provázáním jedné soustavy nití. Jsou vytvářeny z příze, ze které se tvoří očka, která se vzájemně proplétají a spojují v souvislou pleteninu.

Vlastnosti pletenin – výrobky z pletenin mají dobrou tažnost (schopnost přizpůsobit se tvarům), pružnost (schopnost vrátit se po vytažení do původního stavu), prodyšnost, hřejivost, mají měkký omak, jsou nemačkavé. Nežádoucí vlastností bývá zatrhávání oček a snadná paratelnost. 

Vlákno vlny - má řadu užitečných vlastností a jejich kombinace v jediném textilním vlákně je zcela unikátní: termoregulační schopnost, prodyšnost, schopnost odvádět pot, vlákno má antibakteriální účinky, chrání před UV zářením, je elastické a hypoalergenní.Vlna hřeje, chrání, udržuje tělesný komfort a je lidskému organismu nejvíce příznivá ze všech známých textilních vláken. Koneckonců, jedině vlákno vlny prošlo milióny let evoluce za účelem ochrany savce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář